GPS устройства на хора, страдащи от деменция или друго заболяване, което

...
GPS устройства на хора, страдащи от деменция или друго заболяване, което
Коментари Харесай

Столична община ще дава GPS устройства на хора с деменция |

GPS устройства на хора, страдащи от деменция или друго заболяване, което крие риск от загубване, ще дава Столична община по пилотен план. Идеята е на ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев. 

Новата обществена услуга беше показана от Георгиев, зам. кмета Дончо Барбалов, общинския консултант доктор Антон Койчев, Ирина Илиева от Сдружение „ Алцхаймер България “ и Елена Трифонова от фондация „ Състрадание Алцхаймер “. 

Целта на предлагането е да се обезпечи поддръжка както за директно засегнатите от деменция лица, по този начин и за техните близки, да се усъвършенства качеството им на живот и понижи вероятността от изгубване. Характеристиките на деменцията акцентират нейната социална значителност – наранени са както страдащите от синдрома, по този начин и грижещите се за тях, а все по-чести стават и случаите на изявления в обществените мрежи, посредством които околните търсят свои по-възрастни родственици с деменция. Именно посредством GPS устройствата, които ще бъдат раздавани на страдащите може да бъде открита точната или приблизителната локация на лицето и опцията то да бъде открито. 

„ Освен съответната помощ за нас е значимо и да повишим осведомеността на обществеността по отношение на деменцията, като слагаме акцент върху обстоятелството, че тя не е нормален симптом на стареенето. Както и да подтикваме предварителната защита – насърчаването на ранната диагностика и разпознаването на първите признаци на деменция. За нашата работа по този план благодаря на всички цивилен организации, които ни спомагаха във всяка стъпка по изработването на разпоредбите на програмата и за скъпите съвещания на специалисти и особено на акад. Лъчезар Трайков – ректор на МУ София “сподели Георги Георгиев. 

Изработени са правила, които дефинират реда и метода за безплатно даване на такива GPS устройства, планът ще бъде гласуван в Столичния общински съвет. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР